Arabic Chinese simplified Chinese traditional English French German Italian Japanese Korean Spanish

Translation by Google translate

Solved Stargo + Canon EOS 6D + APT : USB and / or ASCOM issu: camera disconnects

  • Peter_S
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
13 Apr 2020 21:49 - 02 Jul 2020 09:38 #217 by Peter_S
Hello,
I hope you are all doing well ...

As I posted in a different thread I started installing a remote control of my M Zero via Mini PC:
minix.com.hk/products/neo-z83-4-pro

APT connects to the Canon EOS 6D, guiding via MGEN works perfectly.
(StarGo is already connected to the MiniPC)
As soon as APT connects to the mount the camera disconnects, it "disappears". Or: APT starts an endless loop plugging / unplugging the camera

I tried EVERYTHING:
battery vs. external power adapter, different USB-ports, different cables, ferrites...., changing the port numbers... , camera without SD card....: no solution.
ASCOM tools dsiplays the 2 USB ports (numbers) that are visible / available.
Stargo: the newest beta version is installed.
ASCOM : V 6.4SP1
I checked all the drivers.

Then I tested the same configuration with a Lenovo Think Pad (only 2 physical USB ports): no problem!
APT connects to the EOS 6D, to MGEN and to the mount simultaneously, as it should do.

It seems that this disconneting issue is related to the EOS (or because many users have EOS?)
I already contacted Ivo from APT but until now there is no real workaround.
The minix support couldnt help, I asked for informations concerning the chipset.

Any suggestions?

Thanks in advance!
Peter
Last edit: 02 Jul 2020 09:38 by Stefano82.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Stefano82
  • Stefano82's Avatar
  • Away
  • Avalon Instruments Team
  • Avalon Instruments Team
  • Don't panic
More
15 Apr 2020 12:33 #221 by Stefano82
Hello Peter

Did you run APT, MGEN, StarGo and all the softwares involved as administrator?

Let us know about.

Best regards

Stefano
Avalon Instruments Team

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Peter_S
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
15 Apr 2020 20:39 #223 by Peter_S
Hello Stefano,
thank you for the hint, but yes, this is checked for all of them.
Meanwhile I suppose it`s the USB chipset:
The MiniX Mini PC shows only 1 USB hub in the device manager: USB Root Hub (USB 3.0):
My Notebook and my PC do have several USB hubs listed: 1 Generic USB Hub, 1 USB Root Hub and 1 USB Root Hub (USB 3.0).
It seems to me the Mini PC has only 1 physical "main" USB Hub (3.0) (?)
I´ll have to check with another Mini-PC.....
Peter

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Stefano82
  • Stefano82's Avatar
  • Away
  • Avalon Instruments Team
  • Avalon Instruments Team
  • Don't panic
More
16 Apr 2020 08:40 #224 by Stefano82
Hi Peter

You can also try to connect the StarGo and the Camera to a powered hub connected to the Mini-PC.

Maybe could be a lack power issue.

Let us know about.

Best regards

Stefano
Avalon Instruments Team
The following user(s) said Thank You: Peter_S

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Peter_S
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
16 Apr 2020 19:49 - 22 Apr 2020 09:56 #226 by Peter_S
bingo!
thank you very much!
Peter
Last edit: 22 Apr 2020 09:56 by Stefano82.

Please Log in or Create an account to join the conversation.