Arabic Chinese simplified Chinese traditional English French German Italian Japanese Korean Spanish

Translation by Google translate

Question After Go-To command - sidereal tracking issue (M-Uno)

  • Duszanowicz
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
01 Mar 2021 15:12 #493 by Duszanowicz
Hi, I'm a new user of Avalon M-uno who has a question regarding a couple issues I have.
To control the M-Uno mount I do connect the planetary program TheSky or Maxim Dl. What I have problems with is the correct sideral tracking after a complied Go-To command.
I order the mount to steer towards a certain point in the sky and after the maneuver is completed, the mount does not follow the stars correctly but probably runs a little higher speed which disappears after several minutes ?? I wonder if I did miss some setting here or something?
There is also a few minutes lag when connecting the mount to eg TheSky. Planetary program then shows the position of the telescope which is completely wrong the first minute after start-up and then - after a good while - for the correct information about the telescope's position.
Could these two problems be related? Grateful for help!

Thanks
Grzegorz

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Stefano82
  • Stefano82's Avatar
  • Offline
  • Avalon Instruments Team
  • Avalon Instruments Team
  • Don't panic
More
04 Mar 2021 09:33 #494 by Stefano82
Dear Gregor

In order to better help you, could you please provide us your current StarGo firmware/software version?

Did you check that the correct mount configuration file has been selected? Please send us the StarGo System tab screenshot.

Please let us also know your precise workflow.

After the connection between the StarGo and the planetary software via Avalon ASCOM driver, did you perform the Sync Home Position as described in the StarGo Quick Start Guide?

Please let us know about.

Best regards

Stefano
Avalon Instruments Team

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Duszanowicz
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
04 Mar 2021 19:41 - 04 Mar 2021 19:48 #496 by Duszanowicz
Hi Stefano,
Absolutely. I enclose the image with system settings.

Yes, config M-Uno file is chosen.
After power on the mount, the command "Slew to Home Position" is used. After that, the TheSky X program is started and communication with the mount is activated (ASCOM). Since I use the built-in T-Point system, M-Uno move the scope to chosen objects quite well. The problem comes down the command Go-To is complete. The mount must then again follow the starry sky's apparent movement (sideral tracking), this takes place not directly but takes a few minutes before this is stabilized.
This can only be fixed faster by disconnecting The Sky from the ASCOM driver and stopping sideral tracking immediately and afterwards activating sideral tracking again in StarGo!
There are also other slightly different things that happen. The Go-To command only activates one motor / shaft first , the second motor / shaft is activated after the first one is done. So they do not work at the same time ...
Attachments:
Last edit: 04 Mar 2021 19:48 by Duszanowicz.

Please Log in or Create an account to join the conversation.